Οι καλύτερες …πρωτάρες της Σκωτίας στην Ευρώπη



Η κυπελλούχος Σκωτίας Inverness Caledonian Thistle δίνει απόψε το πρώτο της ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ευελπιστώντας ότι θα ξεκινήσει με το δεξί.

Ιδανική αφορμή για να εξετάσουμε τις σκωτσέζικες ομάδες που έκαναν αίσθηση με το …καλημέρα τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως παρουσιάστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της σκωτσέζικης ομοσπονδίας.
11 ομάδες σκωτσέζικες ομάδες που εντυπωσίασαν στην πρώτη τους συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης, με αλφαβητική σειρά, αφήνοντας στη δική σας κρίση ποιά τα κατάφερε καλύτερα.


Aberdeen. Διέλυσε 10-0 την KR Reykjavik
Πρώτος γύρος του κυπέλλου κυπελλούχων για τη σεζόν 1967-68 κι η
Aberdeen κάνει την είσοδο της με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, συντρίβοντας με το εμφαντικό 10-0 την Ισλανδική KR Reykjavik. Οι Dons πήραν την πρόκριση με δύο νίκες αφού επικράτησαν και στην Ισλανδία με 4-1. Η νίκη τους με 10-0 είναι η μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που σημαίνει ότι έκαναν ρεκόρ με το καλημέρα.

Dundee. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών
Κύπελλο πρωταθλητριών 1962-63 κι η
Dundee συμμετέχει ως πρωταθλήτρια Σκωτίας. Προκρίνεται με το συνολικό 8-1 (στα δύο ματς) επί της γερμανικής FC Koln (η γνωστή μας Κολωνία) στον προκριματικό γύρο. Στη συνέχεια θα αποκλείσει τις Sporting Lisbon και Anderlecht για να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αποκλειστεί από την AC Milan. Εντυπωσιακό επίτευγμα, αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του συλλόγου.

Dundee Utd. Νίκησε δύο φορές τη Barcelona
Inter-Cities Fair Cup (πρόγονος του κυπέλλου UEFA) 1966-67 κι η Dundee Utd αποκλείει -με δύο νίκες μάλιστα- την κάτοχο του τροπαίου Barcelona. 2-0 στο Tannadice και 2-1 στο Nou Camp. 20 χρόνια αργότερα θα νικούσε ξανά στο Nou Camp τη Barcelona με το ίδιο σκορ, φθάνοντας μέχρι τον τελικό του κυπέλλου UEFA.

Dunfermline. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων
Κύπελλο κυπελλούχων 1961-62 κι η κυπελλούχος Σκωτίας,
Dunfermline αποκλείει τις St Patrick's Athletic (8-1 συνολικό σκορ στα δύο ματς) και FK Vardar (5-2 συνολικό σκορ στα δύο ματς), για να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα αποκλειστεί από την ουγγρική Ujpesti. Το 1969 η Dunfermline θα κάνει ένα βήμα παραπάνω φθάνοντας στα ημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων.

H
ibernian. Πρώτη βρετανική ομάδα στα κύπελλα Ευρώπης
Κύπελλο πρωταθλητριών 1955-56 κι η
Hibernian γίνεται η πρώτη βρετανική ομάδα που παίζει στα κύπελλα Ευρώπης. Με όπλο τους περίφημους Famous Five, τη θρυλική πεντάδα που αποτελούσαν οι Smith, Johnstone, Reilly, Turnbull και Ormond, οι Hibs αποκλείουν τις Essen και Djurgardens IF και φτάνουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείονται από τη γαλλική Stade Reims.

Kilmarnock.
Επική ανατροπή επί της Eintracht Frankfurt
Inter-Cities Fair Cup (
πρόγονος του κυπέλλου UEFA)1964-65 κι η Kilmarnock γνωρίζει την ήττα με 3-0 στη Φρανκφούρτη από την Eintracht. Τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα στη ρεβάνς όταν δέχθηκε γκολ και μέσα στην έδρα της. Ακολούθησε μια επική ανατροπή με την Killie να επικρατεί με 5-1 και να παίρνει μια θριαμβευτική πρόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες βραδιές στο  Rugby Park. Μια βραδιά για την οποία ακόμα μιλούν στο Ayrshire!

Livingston.
Με το κεφάλι ψηλά
Κύπελλο UEFA 2002-03. H Livingston στη μοναδική της ευρωπαϊκή έξοδο ξεπερνά το εμπόδιο της FC Vaduz από το Λιχτενστάιν (με το εκτός έδρας γκολ, 0-0 και 1-1 τα ματς) και βρίσκεται στον α’ γύρο απέναντι από τη Sturm Graz. Χάνει 5-2 στο Arnold Schwarzenegger Stadium, αλλά το παλεύει στη ρεβάνς του Almondvale κι επικρατεί με 4-3 αφήνοντας τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.

Partick Thistle. Ξεκίνησε με 3 νίκες
Inter-Cities Fair Cup (πρόγονος του κυπέλλου UEFA) 1963-64. Η Thistle αποκλείει με δύο νίκες (4-1 και 3-0) την Glentoran στον α’ γύρο και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Spartak Brno. Κερδίζει δύσκολα 3-2 στο Firhill για να χάσει με 4-0 στην Τσεχία και να αποκλειστεί.

Raith Rovers. Μέχρι το β’ γύρο όπου προηγήθηκε σε βάρος της Bayern
1995-96 κύπελλο
UEFA. Η κατάκτηση του League Cup (σε βάρος της Celtic) έστειλε τους Raith Rovers στην Ευρώπη όπου στάθηκαν με αξιοπρέπεια. Απέκλεισαν τη GI Gota από τα Φαρόε και την IA από την Ισλανδία για να πέσουν στο β’ γύρο πάνω στην πανίσχυρη Bayern Munich. Παρότι έχασαν 2-0 στο πρώτο ματς στο Easter Road, το πάλεψαν στη ρεβάνς και βρέθηκαν να προηγούνται 1-0 μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου στο ημίχρονο. Με δύο γκολ του Jurgen Klinsmann κι ένα του Markus Babbel οι Βαυαροί γύρισαν το ματς, όμως οι Rovers έκαναν τη Σκωτία περήφανη εκείνο το βράδυ.

St Johnstone. Απέκλεισε το H.S.V. (το γνωστό μας Αμβούργο)
Κύπελλο
UEFA 1971-72 κι η St Johnstone (που είχε τερματίσει 3η στο πρωτάθλημα Σκωτίας) πέφτει πάνω στο πανίσχυρο τότε H.S.V. στον πρώτο γύρο. Χάνει 2-1 στη Γερμανία και με μια εντυπωσιακή νίκη με 3-0 στο Perth παίρνει μια μεγάλη πρόκριση. Θα αποκλείσει και την ουγγρική Vasas στη συνέχεια για να φτάσει μέχρι τον γ’ γύρου όπου αποκλείεται από τη Seljeznicar.

St Mirren. Νίκη μέσα στη Σουηδία και πρόκριση
Κύπελλο UEFA 1980-81. Οι Buddies κερδίζουν 2-1 μέσα στη Σουηδία την IF Elfsborg στο πρώτο ματς της ιστορίας τους στην Ευρώπη και φέρνουν 0-0 στο Love Street για να προκριθούν στο δεύτερο γύρο. Εκεί πέφτουν πάνω στη Saint-Etienne (που 4 χρόνια πριν είχε φτάσει στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών). Φέρνουν 0-0 στην έδρα τους για χάσουν τελικά 2-0 στη Γαλλία και να αποκλειστούν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.