To ξεχωριστό ντέρμπι του Dundee



H Bρετανία είναι γεμάτη από ποδοσφαιρικά ντέρμπι -με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει πιθανότατα στο Λονδίνο- με το καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Το ντέρμπι του Dundee μπορεί να μην είναι το πιο διάσημο, ούτε το πιο εμπορικό έχει όμως τη δική του μοναδικότητα, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στη Dundee και τη Dundee Utd, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι η επιτομή της γειτονικής αναμέτρησης (αυτό σημαίνει derby με την καθαρή έννοια του όρου), αφού τα γήπεδα των δύο ομάδων δεν είναι απλά κοντά, είναι στον ίδιο δρόμο, το ένα λίγα μέτρα -137 συγκεκριμένα- μόλις πιο κάτω από τα άλλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι οπαδοί των δύο ομάδων μοιράζονται το ίδιο πάρκινγκ, τα γήπεδα τους είναι πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλα μπορεί να βρει κανείς σε βρετανικό ντέρμπι.
Σκεφτείτε ένα κλασικό Βρετανό, Σκωτσέζο αφού για σκωτσέζικο ντέρμπι πρόκειται, να χει ξεκινήσει για ματς, πίνοντας τις μπυρίτσες του στην τοπική Pub.
Nα ναι και λίγο ζαλισμένος, μέχρι να καταφέρει να παει στο γήπεδο, να νοιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ενώ είναι οπαδός της United πχ να βρεθεί κατά λάθος στο γήπεδο της Dundee. 137 μέτρα τα χωρίζουν όπως προαναφέραμε, στον ίδιο δρόμο βρίσκονται.

Οι δύο ομάδες ζούνε χρόνια η μία δίπλα στην άλλη, με τη Dundee FC να έχει ιδρυθεί το 1893 και τη Dundee United το 1909 κι έχουν κατά καιρούς τις επιτυχίες τους έχοντας φτάσει κι οι δύο στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών, ενώ η United έχει παίξει και στον τελικό του κυπέλλου UEFA.
Η Dundee FC αγωνίζεται στο Dens Park (11.506 θέσεων) κι η Dundee Utd στο Tannadice Park (14.209 θέσεων). To Τannadice λεγόταν παλιά Clepington Park, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Dundee Utd πήρε τη θέση της Dundee Harp που είχε ιδρυθεί το 1879 από Ιρλανδούς μετανάστες, δεν υπάρχει πάντως αιρετική κόντρα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, όπως στο Old Firm για παράδειγμα.
Κάποτε μάλιστα είχε ιδρυθεί και κοινή λέσχη οπαδών του Dundee για να αντιμετωπίσει τους οπαδούς των ομάδων της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου, αλλά αν ρωτήσετε οπαδούς των δύο ομάδων του Dundee δεν τη λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους.

Η αντιπαλότητα βέβαια υφίσταται είναι όμως περισσότερο στο επίπεδο του Merseyside, μιας κι όπως στο Liverpool-Everton έτσι και στο Dundee-Dundee Utd θα δείτε οπαδούς των δύο ομάδων να κάθονται μαζί.
Υπάρχει πείραγμα αλλά μέχρι εκεί, αφού πολλές οικογένειες έχουν οπαδούς και των δύο συλλόγων και μπορείτε να δείτε απλωμένες να στεγνώνουν δίπλα-δίπλα φανέλες και των δύο ομάδων στις αυλές των σπιτιών του Dundee.
Συλλήψεις γίνονται στα ντέρμπι, αλλά το 95% αφορά …εισβολή των οπαδών στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν κάποιο γκολ, παρά συμπλοκές.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 162 φορές, απόψε θα είναι η 163η, με τη Dundee United να μετρά 78 νίκες, τη Dundee FC 46, ενώ 38 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.
Το ρεκόρ του αήττητου σερί έχει η United, 13 ματς χωρίς ήττα 11 σε ντέρμπι, 11 από αυτά μάλιστα νικηφόρα από το Δεκέμβρη του 1979, μέχρι το Σεπτέμβρη του 1983.
Η Dundee FC έχει το ρεκόρ της αήττητης έδρας σε ντέρμπι, μετρώντας 14 σερί ματς χωρίς ήττα στο Dens Park, από τον Απρίλιο του 1963 μέχρι τον Απρίλιο του 1971, 8 από αυτά ήταν νικηφόρα.
Η Dundee FC έχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης εντός έδρας νίκης, 5-0 στο Dens Park τον Αύγουστο του 1926, αλλά στο ίδιο γήπεδο έγινε και το ρεκόρ της μεγαλύτερης εκτός έδρας νίκης από τη United το Σεπτέμβριο του 1965.
Στο Dens Park έχουν σημειωθεί και τα περισσότερα γκολ σε ντέρμπι, με τη Dundee να κερδίζει 6-4 το Σεπτέμβριο του 1971.
Ρεκόρ προσέλευσης στο Dens Park το Μάιο του 1983, 29.106 θεατές, ενώ το αντίστοιχο ρεκόρ στο Tannadice είναι 21.325 θεατές τον Ιανουάριο του 1966.
Αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης, 9.185 στο Tannadice το Δεκέμβρη του 1999 και 7.645 στο Dens Park το Γενάρη του 1994.

To sold out είναι πιθανό απόψε στο Tannadice στην πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων για αυτή τη σεζόν, μόλις στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, μιας κι οι δύο ομάδες παρουσιάζονται δυνατές φέτος.
Ότι κι αν συμβεί η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας θα ζήσει το δικό της πολύ ξεχωριστό ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.