Σαν σήμερα στις 6 Νοεμβρίου του 1887 #1

Σαν σήμερα στις 6 Νοεμβρίου του 1887 ιδρύεται επίσημα η Celtic Football Club σε μια συνεδρίαση στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία St. Mary's στην East Rose Street (τώρα Forbes Street), στο Calton της Γλασκώβης. Μία από τις διασημότερες ομάδες της Ευρώπης και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα Brand name σε όλον τον κόσμο.
Ήταν μια ιδέα του πατήρ Walfid, ενός Ιρλανδού ιερέα για να βοηθήσει σημαντικά το έργο του Poor Children’s Table (συσσίτια για φτωχούς και άστεγους).
To όνομα του συλλόγου δόθηκε από τον εμπνευστή και ιδρυτή του, τον πατήρ Walfrid. Celtic, ένα έξυπνα διαλεγμένο όνομα που τόνιζε τόσο την Ιρλανδική όσο και τη σκωτσέζικη ταυτότητα του συλλόγου κι αυτή ήταν ακριβώς η πρόθεση του αφού δεν ήθελε ο σύλλογος με τις ιρλανδικές ρίζες να γίνει άλλη μια Hibernian, μια Harp ή μια Emerald.
Η Celtic γιγαντώθηκε στη συνέχεια κι έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που πήρε το κύπελλο πρωταθλητριών το 1967, χρονιά που κατέκτησε πέντε τρόπαια, κερδίζοντας όλες τις διοργανώσεις τις οποίες συμμετείχε, το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το League Cup Σκωτίας, αλλά και το κύπελλο Γλασκώβης.
Η ομάδα αυτή ονομάστηκε Lisbon Lions μιας και πήρε το πρωταθλητριών στη Λισαβώνα με ιστορική νίκη-ανατροπή με 2-1 επί της μεγάλης Inter του Hellenio Herrera, ενώ έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη βρετανική ομάδα όλων των εποχών.
Έπαιξε σε άλλον ένα τελικό πρωταθλητριών το 1970 και σε ένα τελικό του κυπέλλου UEFA το 2003, για να ηττηθεί στην παράταση και στις δύο περιπτώσεις.
Mετρά 46 πρωταθλήματα, 36 κύπελλα και 15 League Cup Σκωτίας, 31 κύπελλα Γλασκώβης, ένα British League Cup, το Coronation Cup κι αρκετά ακόμα τρόπαια μικρότερου βεληνεκούς.
Η πρώτη ομάδα που έβαλε νούμερα στα σορτσάκια (το Μάιο του 1960) κι η τελευταία που έβαλε νούμερα στη φανέλα, την εντός έδρας αυτή με τα Hoops (τις οριζόντιες πράσινες και άσπρες ρίγες που κάνουν κύκλο γύρο από τη φανέλα). Το 1975 στην Ευρώπη και το 1994 στις εγχώριες διοργανώσεις.
128 χρόνια και μόλις 17 προπονητές έχουν κάτσει στον πάγκο της.
Γεμάτη θρύλους και παραδόσεις, συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο, πιστή στις αρχές με τις οποίες δημιουργήθηκε, και μέσω του δικού της φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.