H -δεύτερη μεγάλη- τραγωδία του Ibrox

Δεν είναι λίγες οι τραγωδίες που έχουν χτυπήσει το βρετανικό ποδόσφαιρο, με το Ibrox να έχει την ολέθρια μερίδα του λέοντος.
Η έδρα των Rangers έγινε το μακάβριο σκηνικό τριών δραματικών γεγονότων μέσα σε διάστημα λιγότερο από 70 χρόνια.
Η αρχή έγινε στις 5 Απριλίου του 1902 κατά τη διάρκεια του Βρετανικού πρωταθλήματος εθνών (British Home Championship) σε παιχνίδι μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας, όταν η νεόκτιστη κερκίδα West Tribune Stand κατέρρευσε (εξαιτίας δύο έντονων βροχοπτώσεων το προηγούμενο βράδυ).
Η ξύλινη κατασκευή (με τα ατσάλινα δοκάρια που την υποστήριζαν να μην είναι αρκετά) υποχώρησε δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό καθώς εκατοντάδες οπαδοί έπεσαν από 12 μέτρα ύψος προς το έδαφος με αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 517 να τραυματισθούν.
Το κακό συνέβη στο 51’, με το παιχνίδι να τελειώνει εκεί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην έξοδο των φιλάθλων από το γήπεδο. Το ματς είχε ακυρωθεί από τις δύο ομοσπονδίες κι επαναλήφθηκε στις 3 Μαίου τον ίδιο χρόνο στο Villa Park, με τα έσοδα να πηγαίνουν στα φιλανθρωπικά ταμεία που είχαν δημιουργηθεί για τα θύματα της τραγωδίας.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1961 δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στα σκαλιά κερκίδας, ενώ υπήρχαν και δύο άλλα περιστατικά με αρκετούς τραυματικούς. Η μοίρα φαινόταν ιδιαίτερα σκληρή με τους Rangers να είχαν ξοδέψει ήδη 150.000 λίρες για βελτίωση του γηπέδου, ένα πολύ μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή.
Ο εφιάλτης όμως δεν είχε ξεχάσει το Ibrox και στις 2 Ιανουαρίου του 1971 το ολέθριο σκηνικό επαναλήφθηκε με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. 80.000 θεατές είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν το Old Firm όταν η Celtic άνοιξε το σκορ στο τελευταίο λεπτό.
Μερικοί οπαδοί άρχισαν να αποχωρούν απογοητευμένοι όμως οι Rangers κατάφεραν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις. Φήμες λένε ότι στο άκουσμα των πανηγυρισμών οι οπαδοί που έφευγαν γύρισαν πίσω με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με αυτούς που αποχωρούσαν. Η επίσημη έρευνα αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε καθώς όλοι οι οπαδοί πήγαιναν στην ίδια κατεύθυνση της στιγμή της κατάρρευσης. Διαδραματίστηκαν πάντως τραγικές σκηνές όταν –πάντα σύμφωνα με φήμες- ένα παιδάκι που μεταφερόταν στους ώμους του πατέρα του έπεσε προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι απώλειες ήταν μεγάλες με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά, 5 από τα οποία ήταν συμμαθητές από την πόλη Markinch στο Fife. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από θλιπτική ασφυξία με τον τραγικό απολογισμό να ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 66, ενώ υπήρχαν και 200 τραυματίες, με την 18χρονη Margaret Ferguson να είναι η μοναδική γυναίκα μεταξύ των νεκρών.
O θρυλικός προπονητής της Celtic Jock Stein -που ήταν στον πάγκο των Bhoys σε εκείνο το ματς- είχε συγκλονιστεί ενώ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν στην φροντίδα των τραυματισμένων και την περισυλλογή των νεκρών."Αυτή η φοβερή τραγωδία πρέπει να βοηθήσει στο να περιοριστεί η μισαλλοδοξία και και η πικρία των Old Firm. Όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή αυτού του είδους το μίσος φαίνεται ασήμαντο. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την τραγωδία" ήταν οι δηλώσεις που έγιναν από το Jock Stein στο CELTIC VIEW το επίσημο περιοδικό των Bhoys.
Η καταστροφή οδήγησε στην τεράστια βελτίωση του γηπέδου και ανάπλαση του εδάφους, με αιχμή του δόρατος των τότε προπονητή των Rangers, Willie Waddell που επισκέφθηκε το Westfalenstadion, γήπεδο της Borussia Dortmund. Το Ibrox έγινε γήπεδο αποκλειστικά καθήμενων και μετατράπηκε σε γήπεδο 5 αστέρων από την UEFA, ενώ είναι τεσσάρων αστέρων με τα σημερινά δεδομένα.
Για χρόνια το μόνο που θύμιζε τον όλεθρο στο Ibrox Park –που ήταν πια Ibrox Stadium- ήταν μόνο μια μικρή πλάκα στη γωνία του σημείου που έγινε η τραγωδία. Το 1995 οι Rangers ανακοίνωσαν
εκδηλώσεις προς τιμή των θυμάτων και στις 2 Ιανουαρίου του 2001, στην τριακοστή επέτειο της τραγωδίας, ένα μεγάλο μνημείο παρουσιάστηκε στην τραγική γωνία της κερκίδας Bill Struth όπου είχε συμβεί το κακό.
Το μνημείο περιελάμβανε πέντε πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων και των τριών θανατηφόρων περιστατικών, ενώ στην κορυφή του μνημείου βρίσκεται το άγαλμα του John Greig, αρχηγού των Rangers στην τραγωδία του 1971. 
Το 2011 στην 40η επέτειο της τραγωδίας, υπήρχε ενός λεπτού σιγή πριν το Old Firm, καθώς Rangers και Celtic αγωνίσθηκαν με μαύρα περιβραχιόνια αποδίδοντας άλλον ένα φόρο τιμής και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, οδηγούμενες από τους John Greig και Billy McNeill, αρχηγούς των Rangers και Celtic αντίστοιχα την εποχή της τραγωδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.