Σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 #8

Σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες χτύπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Manchester United (που είχε πάρει την πρόκριση μετά το εντυπωσιακό 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα) από το Βελιγράδι, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Η πτήση δεν έγινε απευθείας στο Manchester, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο, όπου θα γινόταν ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα. Στο Βελιγράδι ο καιρός ήταν ζεστός με αρκετή λιακάδα, ωστόσο, στην Γερμανία οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, χιόνι και δριμύ ψύχος.
Mετά από αποτυχημένες προσπάθειες στις 3.02 ο πύργος ελέγχου ενημερώσε τον κυβερνήτη Thein και τον συγκυβερνήτη Rayment ότι είχαν στη διάθεσή τους 2 λεπτά για να απογειωθούν. Το ρολόι δείχνει αυτή την ώρα σταματημένο για πάντα στο Old Trafford, αφού τότε έγινε το μοιραίο. Το αεροπλάνο πέρασε το φράχτη και έπεσε πάνω σ’ ένα σπίτι, που αμέσως πήρε φωτιά. Από το σπίτι βγήκαν ζωντανοί μια μητέρα με τα τρία της παιδιά σαν από θαύμα (και με τη βοήθεια του Harry Greg, ο οποίος είχε επιζήσει). Το αεροσκάφος -μετά από μια τρελή πορεία στο παγωμένο έδαφος- χτύπησε αρχικά σε κάποιο δένδρο και μετά κατέληξε στο ξύλινο υπόστεγο, στο οποίο υπήρχε ένα βυτίο με καύσιμα για να ακολουθήσει ολοκαύτωμα πυρός.
23 νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός (43 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος), επτά ποδοσφαιριστές της ομάδας, οκτώ δημοσιογράφοι και τρία μέλη του πληρώματος. Από τους διασωθέντες ο Bobby Charlton και ο Σκωτσέζος τεχνικός της ομάδας Matt Busby. Ο τελευταίος χαροπάλεψε αρκετές μέρες και κατάφερε να ξεφύγει από τον κίνδυνο σε αντίθεση με το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Duncan Edwards, που κρατήθηκε για κάποιες μέρες στην ζωή, για να αφήσει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μονάχου. Οι θρυλικοί “μπέμπηδες” του Busby δεν υπήρχαν πια, πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου, μένοντας αθάνατοι στις μνήμες των φίλων του ποδοσφαίρου.
10 χρόνια μετά ο Σκωτσέζος τεχνικός θα κατακτούσε το κύπελλο πρωταθλητριών, με νέα φουρνιά από “μπέμπηδες”, έχοντας στην ομάδα της United το George Best, αλλά και το Bobby Charlton.
Μιά εβδομάδα μετά την τραγωδία του Μονάχου, η Celtic ήταν απο τις πρώτες ομάδες που εξέφρασαν επίσημα τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση τους στη Manchester United.

Aυτό έγινε μέσω του match programme της αναμέτρησης της Celtic με τη Stirling Albion για το κύπελλο Σκωτίας στις 15 του Φλεβάρη.
Η Celtic ήταν να αγωνιστεί στις 8 του μήνα (μια μέρα μετά την τραγωδία) με την Queen of the South, όμως μια σφοδρή χιονόπτωση ανέβαλε όλες τις αναμετρήσεις στη Σκωτία.
Το επόμενο επίσημο ματς ήταν αυτό με τη Stilrling στο κύπελλο (η Celtic επικράτησε με 7-2) και -όπως προαναφέραμε- στο επίσημο match programme η Celtic εξέφρασε επίσημα τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση της στη Manchester Unite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.