Όταν ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» πέταξε -και- στη Σκωτία

Ο Johan Cruyff έκανε την τελευταία του πτήση και μπήκε στη σφαίρα του μύθου. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» δίνει από χθες μαθήματα ποδοσφαίρου στον Παράδεισο, όπως είχε κάνει κάποτε και σε έναν άλλον –επίγειο- Παράδεισο (αφού έτσι είναι σε γνωστό σε φίλους αντιπάλους αλλά και στον Τύπο το γήπεδο της Celtic), το Celtic Park το οποίο επισκέφθηκε δύο φορές ως αντίπαλος των Bhoys. To ForCelticandScotland.gr θυμάται τις 4 φορές που το αξεπέραστο Νο 14 του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αντιμετώπισε σκωτσέζικες ομάδες, 3 φορές με τον Ajax και μία με τη Feyenoord. Δύο φορές βρέθηκε μπροστά του η Celtic, μία οι Rangers και μία η St Mirren, ενώ θα μπορούσε στα 33 του να παίξει με τη …Dumbarton.
H Celtic βρέθηκε πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον Cruyff το 1971 στα προημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών. Την προηγούμενη σεζόν οι Bhoys είχαν φτάσει στον τελικό του θεσμού χάνοντας 2-1 από τη Feyenoord στην παράταση κι ονειρεύονταν έναν ακόμα τελικό. Η υπόθεση πρόκριση όμως τελείωσε από το πρώτο ματς. 
Μπροστά σε 65.000 θεατές στο Ολυμπιακό στάδιο του Αμστερνταμ, στο πρώτο ματς των προημιτελικών, ο Johan Cruyff άνοιξε το σκορ στο 62’ για να ακολουθήσουν τα γκολ των Hulshoff στο 70’ και Keizer στο 90’ με το τελικό 3-0 να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. 
Η ρεβάνς έγινε στις 24 Μαρτίου του 1971 (45 χρόνια ακριβώς πριν το θάνατο του) μπροστά σε 83.684 θεατές στο Hampden Park (το ματς έγινε εκεί γιατί υπήρξε τεράστια ζήτηση εισιτηρίων και το sold out ήταν αναμενόμενο). Το γκολ που σημείωσε ο Jimmy Johnstone στο 28’ δεν ήταν αρκετό για τη Celtic, οι Bhoys είχαν μεγάλη ευκαιρία να κάνουν το 2-0 στο 75’ όμως ο Stuy απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Billy McNeill. Oι Ολλανδοί ήταν πολλοί επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις κι είχαν δοκάρι με το Muhren. Ήταν το ξεκίνημα της κυριαρχίας του μεγάλου Ajax που πήγε στον τελικό, επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού και πήρε το πρώτο από τα τρία σερί πρωταθλητριών που κατέκτησε.
Το 1973 ο Ajax του Cruyff αντιμετώπισε τους Rangers στον -διπλό τότε- τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup. 16 Γενάρη του 1973 το πρώτο ματς στη Γλασκώβη, μπροστά σε 58.000 θεατές στο Ibrox. Οι Ολλανδοί προηγούνται με το Johnny Rep στο 34’, οι Gers ισοφαρίζουν στο 41’ με τον Alex MacDonald, για να κάνει το 1-2 ο Cruyff στο 45’. Ο Arie Haan στο 78’ διαμόρφωσε το τελικό 1-3 για τους Ολλανδούς. 24 Ιανουαρίου του 1973 η ρεβάνς μπροστά σε 43.00 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του Aμστερνταμ. Οι Rangers πάλεψαν, προηγήθηκαν δύο φορές, στο 2’ με τον Alex MacDonald και στο 35’ με τον Quinton Young, όμως οι Ολλανδοί απάντησαν με γκολ των Arie Haan στο 12’ και Gerrie Mühren στο 37’ με πέναλτι. Τη νίκη έδωσε -ποιος άλλος- ο Johan Cruyff στο 79’ που διαμόρφωσε το τελικό 3-2 για τον Ajax.
Τρίτη φορά κόντρα σε ομάδα από τη Σκωτία (και δεύτερη κόντρα στη Celtic) το Σεπτέμβριο του 1982. 15 του μηνός κι ο Cruyff επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Γλασκώβη με τον Ajax, αντιμετωπίζοντας τη Celtic στον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών. 
2-2 το τελικό σκορ, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» είναι man of the match φτιάχνοντας το ένα γκολ και κάνοντας και πέναλτι από το οποίο ήρθε ένα γκολ της Celtic. 56.229 θεατές στο Parkhead είδαν όλα τα γκολ να σημειώνονται στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ajax να προηγήθηκε μόλις στο 4’ με εντυπωσιακή ενέργεια του Jasper Olsen κι η Celtic ισοφάρισε στο 14’ με πέναλτι του Charlie Nicholas το οποίο κέρδισε ο Tommy Burns όταν ανατράπηκε από το Johan Cruyff. Tέσσερα λεπτά αργότερα ο Lerby έδωσε ξανά το προβάδισμα για τον Ajax κι η Celtic ισοφάρισε στο 27’ με το Frank McGarvey.
Οι Bhoys ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Tommy Burns στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ο Σουηδός διαιτητής, Fredriksson, δεν καταλόγισε την παράβαση. 
29 Σεπτεμβρίου η ρεβάνς κι η Celtic κερδίζει 2-1 μέσα στο Αμστερναμ παίρνοντας μια ιστορική πρόκριση. Μεγάλη βραδιά για τη Celtic που άνοιξε το σκορ στο 33’ με τον Charlie Nicholas.
O ΑJax ισοφάρισε με το Vanenburg στο 65’, όμως ο George McCluskey στο 88’ πέτυχε το γκολ της πρόκρισης για τους Bhoys.
Τελευταία κόντρα με σκωτσέζικη ομάδα για την Cruyff εναντίον της St Mirren το 1983, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Feyenoord. 
Πρώτος γύρος του κυπέλλου UEFA και πρώτο ματς στο Paisley στις 14 Σεπτεμβρίου, με τη Feyenoord να επικρατεί 1-0 με γκολ του Ruud Gullit (ο οποίος έγινε αποδέκτης ρατσιστικών συνθημάτων) στο 29’, μπροστά σε 10.301 θεατές στο Love Street. 
Η Feyenoord επικράτησε και στη ρεβάνς, με 2-0 μπροστά σε 18.286 θεατές στο De Kuip του Rotterdam. Oι Wim van Til στο 58’ και Andrey Jeliazkov στο 76’ σκόραραν για τους γηπεδούχους, ο μεγάλος Cruyff ήταν βασικός και στα δύο ματς.
Ο υπέρτατος Ολλανδός θα μπορούσε να κλείσει την καριέρα του στη Dumbarton, η οποία του πρόσφερε σε ηλικία 33 ετών ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο ανά …παιχνίδι, όμως προτίμησε να πάει στους Washington Diplomats δηλώνοντας ότι το σώμα του δε θα άντεχε στην κακοκαιρία της Σκωτίας!
Μπορεί να έφυγε από τη ζωή αλλά η ποδοσφαιρική και προπονητική του καριέρα μοιάζει να μην τελείωσε, αφού επηρέασε και άλλαξε το ποδόσφαιρο όσο λίγοι. Η κληρονομιά του δε θα σβήσει ποτέ κι η Σκωτία δε θα ξεχάσει τις 4 φορές (οι 3 στη Γλασκώβη, στα 3 μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας) που το πιο ξεχωριστό 14άρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου της έκανε την τιμή να φιλοξενήσει τις παραστάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.