Kαλώς ήλθες στη μεγάλη κατηγορία

Oι Rangers έχασαν 2-1 χθες στο Pittodrie εξαιτίας της εντυπωσιακής εκτέλεσης φάουλ του James Maddison στο 90’ κι αυτή ήταν η δεύτερη ήττα τους στα 3 τελευταία παιχνίδια. Και μπορεί να μην είναι έκπληξη για οποιαδήποτε ομάδα να χάνει στο Pittodrie, ή στο Celtic Park (αν και το 5-1 από τους Bhoys δεν καταπίνεται με τίποτα), όμως οι Gers έφτασαν τα 4 ματς χωρίς νίκη, μετρώντας μόλις δύο τρίποντα στα 7 πρώτα ματς, παρά το ευνοϊκό πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών. Όταν οι Rangers έχασαν με το βαρύ 5-1 από τη Celtic, ο Alex McLeish (παλιός τεχνικός των Rangers και της εθνικής Σκωτίας μεταξύ άλλων), αποκάλυψε ότι είχε πάρει τηλέφωνο τον προπονητή των Gers, Mark Warburton, λέγοντας του: «Καλώς ήλθες στο Old Firm».
Θα μπορούσε να του έλεγε «Καλώς ήλθες στη μεγάλη κατηγορία» αν και αναφέρθηκε σε αυτό τότε ο McLeish, λέγοντας ότι Warburton και Rangers βρίσκουν ακόμα τα πατήματα τους στην Premiership κι αναμένεται να παλέψουν με 2-3 ομάδες για την 2η θέση, αφού δεν δείχνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν πρωτάθλημα από τη Celtic.

Τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν ήταν μακριά από τη μεγάλη κατηγορία, το μπάτζετ και τα εκάστοτε ρόστερ έδειχναν απανωτές ανόδους, κάτι που έγινε μέχρι που έφτασαν στην Championship. Εκεί έπεσαν πάνω στην εκπληκτική Hearts (που είχε υποβιβαστεί την προηγούμενη σεζόν) που πήρε την κατηγορία …παραμάζωμα με ένα απίστευτο σερί. O Warburton φυσικά ανέλαβε πέρυσι, έφτιαξε ένα πολύ καλό σύνολο που πήρε με άνεση την άνοδο, όμως πέρα από το πρωτάθλημα κατέκτησε μόνο το …Challenge Cup, χάνοντας στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας από τη Hibernian, με τους Hibs να κουβαλούν μέχρι τον τελικό τη ρετσινιά των loosers. Στις 4 τελευταίες σεζόν λοιπόν οι Rangers δεν διακρίθηκαν ούτε στο League Cup, ούτε στο κύπελλο Σκωτίας παρότι βρήκαν μόλις δύο φορές τη Celtic απέναντί τους, πέρυσι στα ημιτελικά του κυπέλλου Σκωτίας (όπου προκρίθηκαν στα πέναλτι) και πρόπερσι στα ημιτελικά του League Cup (όπου αποκλείστηκαν). Σε 8 διοργανώσεις -κύπελλο και League Cup μαζί- τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να διακριθούν, ενώ πήραν μόλις ένα Challenge Cup (το κύπελλο στο οποίο δε συμμετέχουν οι ομάδες της Premieship) από τα 4 που διεκδίκησαν τις τελευταίες σεζόν.
Αυτό δείχνει ότι ζορίζονται στα μεγάλα ματς, κάτι που φάνηκε πέρυσι στην ήττα τους στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας, ενώ ενδεικτικό είναι και το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών αυτής της σεζόν, στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω και θα το δούμε τώρα αναλυτικά. Πριν πάνε στο Celtic Park οι Rangers είχαν 4 ματς στα οποία πολλοί πίστευαν ότι θα έκαναν το απόλυτο. Στην πρεμιέρα όμως έφεραν 1-1 στο Ibrox με τη Hamilton (που είναι πια στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας), σε ένα ματς που βρέθηκαν να χάνουν μέχρι το 62’. Στη συνέχεια νίκησαν 2-1 στο Dundee και 2-1 τη Motherwell στο Ibrox (όπου βρέθηκαν πίσω στο σκορ και πήραν τη νίκη στο 91’). Έφεραν στη συνέχεια 1-1 στην έδρα της Kilmarnock, όπου πάλι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, με την Killie να παίζει με 10 παίκτες από το 63’. Dundee, Ηamilton και Kilmarnock είναι οι 3 από τις 4 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας αυτή τη στιγμή.

Στον αντίποδα, το πρόγραμμα των ομάδων που τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα πέρυσι ήταν εξαιρετικά δύσκολο, μιας και βρέθηκαν να παίζουν μεταξύ τους στις πρώτες αγωνιστικές. Η Celtic ξεκίνησε στην έδρα της -3ης πέρυσι- Hearts, μετά πήγε στην έδρα της -4ης πέρυσι- St Johnstone και υποδέχτηκε στη συνέχεια την -2η πέρυσι- Aberdeen. Kι όλα αυτά εν μέσω προκριματικών του Champions League. H Αberdeen (που είχε κι αυτή ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με τους προκριματικούς του Europa League), ξεκίνησε παίζοντας εκτός έδρας με την -4η πέρυσι- St Johnstone, υποδέχτηκε μετά την 3η πέρυσι- Hearts κι αφού αντιμετώπισε την Patrick Thistle πήγε στην έδρα της πρωταθλήτριας CelticH Hearts (κι αυτή με υποχρεώσεις στους προκριματικούς του Europa League) υποδέχτηκε στην πρεμιέρα την πρωταθλήτρια Celtic, πήγε στη συνέχεια στην έδρα της -2ης πέρυσι- Aberdeen, για να στρώσει το πρόγραμμα της στη συνέχεια, ενώ η St Johnstone υποδέχτηκε στην πρεμιέρα την -2η πέρυσι- Aberdeen και μετά από το εκτός έδρας ματς με τη Motherwell φιλοξένησε την πρωταθλήτρια Celtic και πήγε στην έδρα της Inverness. Παρά το αναμφισβήτητα δύσκολο ξεκίνημα τους, οι ομάδες αυτές είναι αυτή τη στιγμή στις 4 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας -και μάλιστα με την ίδια σειρά που τερμάτισαν πέρυσι- με τη Celtic στην κορυφή και τις Aberdeen, Hearts και St Johnstone να ακολουθούν. Στη συνέχεια -ισόβαθμες με τους Rangers- βρίσκονται η Motherwell (που παρότι οι Gers τη νίκησαν εύκολα στους ομίλους του League Cup, ζορίσθηκαν πολύ στο πρωτάθλημα, όπως προαναφέρουμε) και η κάτοχος του League Cup, Ross County, που πήρε 0-0 στο Ibrox, πριν από δύο αγωνιστικές. 
Είμαστε βέβαια ακόμα στην 7η αγωνιστική, ακολουθούν άλλες 31, όμως όσα προαναφέραμε δείχνουν μια πρώτη εικόνα, σε συνάρτηση και με το πρόγραμμα. Οι Rangers εχουν 11 νεοφερμένους φέτος και βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, σε μια κατηγορία που σίγουρα αποδεικνύεται δυσκολότερη απ’ότι περίμεναν. Ο Mark Warburton βρίσκεται σε πίεση που οφείλει -και δείχνει ότι μπορεί- να διαχειριστεί, ήδη το έχει κάνει με την περίπτωση Barton (που είναι μια κατηγορία μόνος του). Πέρα από τη Celtic, οι Aberdeen, Hearts και St Johnstone -κατά κύριο λόγο- έχουν σαφέστατα πιο δεμένο ρόστερ, τεχνικούς με εμπειρία στην κατηγορία και θητεία στους συγκεκριμένους πάγκους, αλλά και το γενικό know how της Premiership. Ο Warburton κι η ομάδα του είναι σε στάδιο προσαρμογής, ότι καταφέρουν φέτος θα είναι bonus ενόψει της επόμενης σεζόν, παρότι είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα αυτής της περιόδου. Eκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, ο Mark Warburton πρέπει να διαχειριστεί και την τεράστια πίεση από τα media, που αλλάζουν διάθεση από αγωνιστική σε αγωνιστική, κρίνοντας -σχεδόν πάντα- από το αποτέλεσμα κι έχει σίγουρα πια καταλάβει γιατί στη Σκωτία κάνουν λόγο για το «μεγάλο σχολείο της Γλασκώβης». Πιο απλά, καλώς ορίσατε στην σκωτσέζικη Premiership.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.